Oblíbená blogerka, známá moderátorka televizního pořadu a kuchařka Vendula Špetlíková si na besedě v Domě knihy s hosty povídala nejen o své nové knize.
Vendula Špetlíková se narodila 26. 12. 1981 v Praze. Základy vaření a pečení ji naučila její maminka, výborná kuchařka tradičních českých jídel a studnice receptů našich maminek a babiček. První tištěnou kuchařku Vaříme s Vendy! vydala v roce 2015. V současné době píše svůj blog, kde každý den inspiruje své fanoušky recepty české kuchyně. Na Facebooku a sociálních sítích se specializuje na českou kuchyni, a proto jsou její prioritou i české výrobní firmy. Spolupracuje s nimi v rámci marketingových služeb z hlediska značky a komunikace. Připravuje nový televizní pořad. Dostala se také mezi deset nejlepších Food blogerek roku 2016.
Vendula Špetlíková vydala další knihu - Recepty na spokojený život. Publikace je plná zajímavých receptů, barevných fotografií a známých osobností. Se svými dětmi se s vámi o recept na spokojený život podělí populární osobnosti, jako jsou Honza Musil, Alice Bendová, Petra Černocká, Igor Bareš, Pavel Kožíšek, Vlasta Horváth a další.
Vendy je svým přístupem v dnešní době ojedinělá. Je to normální mladá maminka dvou dětí, která ráda vaří a peče. Navíc šla svou vlastní cestou, takže vaří jednoduše, z dobře dostupných surovin a nejvíce klasická česká jídla. Všechny fotografie jídel nafotila sama ihned po jejich uvaření či upečení, bez aranžování a food stylingu, takže pokrmy na fotkách vypadají tak, jaké jsou ve skutečnosti.
Co pro vás osobně znamenají Vánoce?
Pro mě znamenají Vánoce více než narozeniny nebo svátek. Jsem křtěná, nechodím sice každý týden do kostela, ale o Vánocích ano. Dodržujeme s dětmi zvyky, pečeme cukroví, děláme výzdobu a podobně.
Vrcholem adventu je pro většinu lidí Štědrý den. Jak vypadá ideální Štědrý den vaší rodiny?
To máme asi každý podle svého gusta. S maminkou vstáváme velmi brzy, připravíme vše, co jde, držíme půst. Dopoledne zdobíme stromeček, po obědě se hezky oblékneme a jdeme na procházku. Večer už je to taková ta klasika, máme rybí polévku, obalovaného kapra se salátem a samozřejmě různé cukroví. Jediné, co máme trochu jinak, je zmrzlinový pohár u pohádek.
U nás v rodině jsem každoročně svědkem neoficiální soutěže, která hospodyňka má kolik druhů cukroví. Jak je to u vás?
Nesoutěžím, ale je pravda, že si říkáme s maminkou, že uděláme jen čtyři druhy cukroví, ale je to nesplnitelné. Nakonec uděláme kolem dvaceti druhů cukroví, ale pečeme pouze z polovičních dávek.
Které druhy cukroví byste nikdy nepřestala dělat?
Určitě linecké, plavánkové cukroví ze šlehačky a vanilkové rohlíčky. Tohle jsou druhy, bez nichž to opravdu nejde.
U nás doma je během svátků běžné, že je stále něco na zobání. Občas ale máme problém s inspirací u slaných dobrot. Máte nějaké tipy?
Ano, řeším to každý rok. Člověk už je přeslazený, tak děláme i slané dobroty, například slané krekry. Recept můžete najít v mé kuchařce.
Máte nějaká jídla, která děláte jen o Vánocích?
Asi kuba. Přiznám se, že i když je teď houbová sezóna, tak mě nenapadne udělat toho houbového kubu.
Máte nějakou radu, jak si užít Vánoce s co možná nejmenším stresem?
Stres má asi každá žena, protože snažíme, abychom to doma měli hezké. Od toho 23. si říkám, že se už člověk musí opravdu zastavit a zvolnit.
Čím vaše generace přispěla do vašich rodinných receptů? Máte tam něco čistě vašeho?
Ano, určitě. Já jsem mezi rodinné recepty přidala dorty a rolády. Ta dřívější generace na to neměla moc času, já jsem se tomu věnovala dost.
Máte nějakou zakázanou slast, kterou si občas dopřejete, i když byste to podle sebe dělat neměla?
Zakázanou úplně ne, ale občas hřeším. Sladké nemusím mít vůbec, ale u televize sním klidně celou čokoládu s mandlemi.
Přihodila se vám někdy v kuchyni nějaká katastrofa?
No, komu ne? Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Neznám kuchařku, která by nikdy neměla sražené těsto nebo se jí špatně nevyklopila bábovka. To jsou takové klasiky.
Plánujete nějaké další knihy? Na co se mohou čtenáři těšit?
Plánů je mnoho, ale čas máme všichni měřený stejně. Všechno se teď snažím přizpůsobovat rodině. Samozřejmě recepty shromažďuji a sbírám, ale nejhorší práce mě čeká, vše se musí protřídit. Věřím, že další kuchařka bude.
Besedu moderovala: Sandra Procházková